Webhop je v testovacej prevádzke A webshop teszt üzemmódban van

Gabor Varga jazz trio LP - Cool Jazz

Gabor Varga jazz trio LP - Cool Jazz
Skladom (1 ks)
Kód: HRLP1300
Značka: HUNNIA
€17,95
Bezpečné balenie - Biztonságos csomagolás
Bezpečné balenie - Biztonságos csomagolás
Dodanie zdarma nad 100 EUR - Ingyenes szállítás 100 EUR felett
Dodanie zdarma nad 100 EUR - Ingyenes szállítás 100 EUR felett

Gabor Varga jazz trio LP - Cool Jazz

Ez egy különleges album. Különleges lett talán azért, mert nem ez volt a célja. Különleges, mert nem keres mindenáron új utakat, nem akar közvetíteni és meggyőzni semmiről. Különleges, mert egy letűnt aranykor technikájával készült, Magyarországon évtizedek óta először. Különleges, mert az albumon játszó zenészek motivációja túlmutatott az önmegvalósítás keretein.

Elengedték a belső kényszert, hogy utat adjanak a zenének. Különleges, mert a nyugalom és feszültség, a levegő és hang, a tudatosság és ösztönösség, egymást kiegészítve alkották meg ezt a 26 percet. És végül különleges, mert egy, bár jól ismert eszköztárból merít, megis friss, őszinte, könnyed, spontán, nyugodt és izgalmas egyben. Egyszóval COOL...

Varga Gábor Jazz Trió:
Varga Gabor – zongora
Jeszenszky György – dobok
Csuhaj Barna Tibor – bőgő

Maybe: A feszes, dob által 2-4-gyel kísért bőgő ostinátóval nagyon jól kontrasztál a zongora nyugodt, tercépítkezésű akkordbontásos témája. A levegős zongoraszólót izgalmassá teszik a kellő mértékben „adagolt” out-ok (hangnemből való kilépések az improvizációban), és a szintén visszafogott nagytriolás szaggatások.

The Project: Izgalmas, 6/8-os ütemmutatójú moll blues. A téma érdekessége, hogy megtartja ugyan a 3 soros, 12 ütemes blues formát, harmóniai felépítésében azonban eltér a hagyományostól. Ugyanis az első 2 sorban megtartja az I. fokú harmóniát, csak a harmadik sorban mozdul ki a IV., majd a II. és V. fokú akkordra.

Moments: Ballada, az „A” oldal „legnyugisabb” száma. Ez még az előzőekhez képest is visszafogottabb, levegősebb. Ismerve Csuhaj Tibi muzikalitását, nagyon el tudtam volna képzelni egy bőgőszólót a kompozícióban.

Mystery: „B” oldal nyitószáma. Ismét egy moll blues, ismét a hagyományokkal való szakítással. Ugyanis ezúttal 5 soros, 20 ütemes formába öntötte a darabot a szerző. Titokzatos, könnyed, elegáns. „Három verzióban rögzítettük. Valójában csak azért kellett háromszor, hogy egyre kevesebbet zongorázzak” – írja róla Gábor.

Entchanment: Gyönyörű ballada, gyönyörű harmóniákkal. Ha már az előző balladában nem, legalább ebbe igazán belefért volna egy bőgőszóló. Igaz vannak olyan momentumok, amikor Tibi a hagyományos értelemben vett kísérettől messzebbre merészkedik, már-már a szóló mezsgyéjét érintve, ezek a pillanatok azonban a zongora egyenrangú játékával történnek, így még mindig inkább a kamaramuzsikálás, semmint a bőgőszóló kategóriáját merítik ki.

Cool Thing: A téma a lemez legfülbemászóbb dallama, szinte slágerszerű. „Úgy sikerült Gyurinak feszültséget okozni a doboknál, hogy nem használt ride-ot”- írja a szerző.

A side

1. Maybe (3:28)
2. The Project (3:04)
3. Moments (5:18)

B side

1. Mystery (3:27)
2. Entchantment (3:57)
3. Cool Thing (4:19)

Video:Gabor Varga Jazz Trio - Moments

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: